Brouwerijen langs de
Rozenhoedkaai

Brouwerij LA MARINE, Wollestraat 35-37, was actief van 1894 tot 1927. Brouwerij DEN ERCKEL/LE TIGRE, Wollestraat 25, was actief van 1673 (stadsbrouwerij) tot 1926.

Hét klassieke zicht op Brugge: de Rozenhoedkaai.
Wat zien onze lodderige bierogen?
Twee vliegen in één klap.
De schoorsteen rechts van de halletoren hoort bij het onderstaande gebouw, en dat was een brouwerij.
De linkse twee uitspringende houten gevels waren
in hun oorsprong eveneens een brouwerij.
Beide brouwerijen hadden hun ingang in de Wollestraat.
Om het wat beter te kunnen zien
draaien we de klok even terug tot 1927.

Brouwerij LA MARINE werd in 1894 gesticht door Leon Schaverbeke, zoon van Joannes Baptist die eigenaar was van de stokerij 'T HAMERKEN in de Langestraat.
De volgende eigenaar was weer een zoon van een brouwer. Etienne Van Houtryve kreeg deze brouwerij van zijn vader Oscar die de brouwerij Den Os bezat. Hij probeerde hetzelfde bier als zijn broer te brouwen doch dat is hem blijkbaar te fataal geworden, want in 1921 werd het brouwen stopgezet. Brouwerszonen waren er blijkbaar genoeg, want nog geen twee jaar later stond hier Antoine Monteville aan de roerkuip, de zoon van brouwer Leon Monteville uit de Smedestraat. Niemand wist dat deze gebouwen amper vijftig jaar zouden rechtstaan. Eens dat het Boergondisch Kruis verrees was een bladzijde van de brugse brouwerijgeschiedenis definitief omgeslaten.
Alle sporen zijn gewist.

Op de plaats van Brouwerij La Marine staan nu namaak-Middeleeuwse huizen


Het gebouw met de schoorsteen, die bij de laatste verbouwingswerken serieus werd ingekort, heeft
in de loop van zijn geschiedenis als brouwerij verscheidene benamingen gehad.
Bij een eerste telling waarin we hem terugvinden op het eind van de 17de eeuw treffen we de brouwerij aan onder de naam DEN ERCKEL.
Dit was de naam van de stedelijke brouwerij waar ook private personen hun eigen bier mochten brouwen.
Een tijd lang was het DE PENSÉE.
Toen in de tweede helft van de 19de eeuw de brouwer en burgemeester van Pervijze, Louis De Graeve, deze brouwerij kocht, werd de franse naam LE TIGRE gekozen.
Louis was getrouwd met de zuster van Jules Vanneste, die de brouwerij 'T HAMERKEN startte.
Dit was de ingang van de brouwerij in de Wollestraat. Toen de brouwerij onder Aimé De Graeve zijn activiteiten staakte in 1926, stonden deze gebouwen er nog ongebruikt bij tot nà de tweede oorlog.
In 1950 palmde de meubelgalerijen De Jonckheere deze gebouwen in, waardoor voor veertig jaar het opschrift BROUWERIJ aan het oog onttrokken werd.

Een wandeling langs de winkelgalerij tussen Wollestraat en de Burg schenkt ons vanop het terras van OPUS 5 klaar bier over het brouwerijgebouw langs het water.

Ondertussen is het pand gerestaureerd.
Maar helaas, het koperen opschrift BROUWERIJ is verdwenen, zoals dit ook bij de oude Brouwerij Aigle-Belgica het geval was.

© 2001 copyright CARAMBA vzw, alle rechten voorbehouden
webmaster: Jan Albert De Bruyne