't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Evenementen
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
't Hamerken Nostalgie
Links
Contacteer Ons
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag23
mod_vvisit_counterGisteren215
mod_vvisit_counterDeze week875
mod_vvisit_counterDeze maand4943
mod_vvisit_counterAlles586898
Verslag + foto's voordracht Brouwerijverleden van Brugge door Kris Herteleer PDF Afdrukken E-mail

Hier een mooi verslag van Thierry en Bianca over de voordracht "Brouwerijverleden van Brugge", gehouden op donderdag 19 februari 20.00 in Estaminet 't Hamerken, en dit door Kris Herteleer. Wederom een prachtig initiatief van vzw 't Hamerken.

 

"Donderdagavond begaven we ons naar het historische Brugge om terug in het brouwerijverleden te duiken.Meer bepaald in Estaminet 'tHamerken.Na eerst een voorwoord door voorzitter Paul Vanneste, werd er een voordracht gegeven 'Brugge's brouwerijverleden' door 'Dolle brouwer' Kris Herteleer.Dit in samenwerking met Professor Arnoldus Goedbier die alles aan elkaar praatte.
Het werd een boeiende dia voorstelling met heel wat prachtige dia's van al dan niet nog bestaande brouwerijen.We ontdekken dat in de bloeitijd der Middeleeuwen bij een telling in 1441, binnen de stadsmuren van Brugge, 54 brouwerijen waren. Daaronder vielen ook de stadsbrouwerijen waar de gewone man zijn eigen bier kon brouwen.
Vanaf de 17de eeuw slonk het bierverbruik drastisch, mede door de ontdekking van de koffie en thee. Vòòr de éérste wereldoorlog waren dit er nog 31.Om uiteindelijk op heden over te blijven tot 1!
Er kwam heel wat volk opdagen in de kelders van brouwerij de Halve Maan. En achteraf werd er nog heel wat gepraat (met een lekker biertje in de hand) met brouwers en ex-brouwers en mensen uit allerlei (bier)verenigingen. Een boeiende avond en heel leerzaam, en bewonderswaardig voor al het opzoekingswerk van Kris Herteleer.
Ook nog even vermelden de technische ondersteuning door Jean-Pierre Decroos(Gambrinusclub). Een dikke pluim voor dit prachtig initiatief."

www.thamerken.be
                 

                 

                 

                                                   

                 

24-02-2009 om 12:16 geschreven door Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Bron: http://www.bloggen.be/bier_in_beeld 

 
< Vorige   Volgende >
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Het Weer in Brugge
Brugge
---
Brugge °C
Syndicate