't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag43
mod_vvisit_counterGisteren182
mod_vvisit_counterDeze week225
mod_vvisit_counterDeze maand3250
mod_vvisit_counterAlles764959
Home arrow Het Gulden Hamerken arrow Gulden Hamerken 2016
Gulden Hamerken 2016 voor Wilfried Patroons PDF Afdrukken E-mail
Wilfried Patroons, laureaat van het 10de Gulden Hamerken
 
http://www.thamerken.be/images/WilfriedPatroons/Fotos%20Uitreiking%20Gulden%20Hamerken%202016%20aan%20Wilfried%20Patroons/slides/Wilfried%20Patroons%20.jpg

Plechtige uitreiking op 14 april 2016

De jury, bestaande uit de volledige Raad van Bestuur van ’t Hamerken, heeft Wilfried Patroons als laureaat 2016 voorgesteld. In 1979 schreef  hij het boek BIER, het eerste boek in België dat alle  toenmalige brouwerijen en hun bieren vermeldt en dat een referentieboek werd op het gebied van het Belgische brouwwezen.  Toen hij later PR manager van brouwerij De Koninck te Antwerpen werd was dat voor Wilfried de uitgelezen basis om de Antwerpse brouwerij-historische belangen te verdedigen:  hij klaagde de toestand aan van het totaal vervallen Antwerpse brouwershuis uit 1553 en zette zich ten volle in voor de restauratie van dit merkwaardige gebouw dat in feite een waterhuis was dat diende om de naburige brouwerijen van brouwwater te voorzien.  Uiteindelijk kwam door zijn toedoen het gebouw op de lijst van de nog te restaureren monumenten.  Niet voor niets werd hij de voorzitter van "De vrienden van het Brouwershuis" van Antwerpen.  Verder heeft hij ook een boek geschreven over de watertoevoer voor de Antwerpse brouwers en de geschiedenis van de teloorgang van dit water- en brouwershuis met de titel Van 't Schijn tot 't Scheld.  Een boek over de geschiedenis van brouwerij De Koninck mocht uiteraard ook niet ontbreken.  Zo ontstonden de boeken: Met Konincklijke Groeten, dat de geschiedenis van de brouwerij De Koninck beschrijft en De Pelgrim, dat de geschiedenis van het gelijknamig bekende café tegenover de brouwerij behandelt.  Wilfried schreef nog enkele andere bierhistorische werken en is lid van verschillende bierverenigingen, erelid van het Antwerps Bier College (ABC) en was ambassadeur van de Craft Brewery Fair "Brouw-Plus" te Antwerpen in 2015.
 
http://www.thamerken.be/images/WilfriedPatroons/fotos.jpg
 
< Vorige   Volgende >
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate