't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag258
mod_vvisit_counterGisteren192
mod_vvisit_counterDeze week1104
mod_vvisit_counterDeze maand3142
mod_vvisit_counterAlles775728
Home arrow Het Gulden Hamerken arrow Gulden Hamerken 2018
Casimir Elsen, laureaat van het 11de Gulden Hamerken PDF Afdrukken E-mail

Casimir Elsen, laureaat van het 11de Gulden Hamerken

 
 

De jury, bestaande uit de volledige Raad van Bestuur van ’t Hamerken, heeft Casimir Elsen als laureaat 2018 voorgesteld.

 

In 1994 is de toen 47 jarige Casimir op toevallige wijze in de bierwereld verzeild geraakt via de Limburgse Biervrienden. Hij werd  er al snel bestuurslid en werkte mee met de "Groep Bier" van de toenmalige OBP of Objectieve Bierproevers. In 1996 publiceerde hij een eerste artikel in het tijdschrift "Den Bierproever" en werd er redactielid en  later hoofdredacteur van.

 

Toen de OBP in 2002-2003 werd stopgezet en de biervereniging Zythos werd opgericht werd Casimir lid van de Raad van Bestuur van Zythos en in 2003 hoofdredacteur van hun tijdschrift "De Zytholoog".  Zythos is een confederatie van lokale verenigingen die actief zijn rond de Belgische biercultuur. "De Zytholoog" is het tijdschrift van deze vereniging dat de trends, het nieuws en de verhalen rond de Belgische biercultuur op de voet volgt.  De functie van hoofdredacteur oefende Casimir uit tot in 2005, waarna hij gewoon redactielid gebleven is tot op heden.  In die functie schrijft hij regelmatig artikels over de geschiedenis van de brouwerijwereld, vooral van de 20ste eeuw.  Hij behandelt zowel het bierverleden van nog actieve brouwerijen die in "De Zytholoog" beschreven worden als van verdwenen brouwerijen.  Onder de vaste rubriek met als titel "Een vleugje nostalgie" ontstond een ganse reeks over brouwerijen, die soms al tientallen jaren geleden gestopt waren met brouwen, maar waarvan de gebouwen nog steeds aanwezig zijn in het straatbeeld.  Deze  reeks is inmiddels aan haar 44ste aflevering.

 

Sinds 1995 is Casimir ook lid van de Gambrinusclub van België, de vereniging van  verzamelaars van bier- en brouwerijattributen (vooral etiketten, speelkaarten en kroonkurken).  In hun tijdschrift "Gambrinusmagazine" heeft hij een vaste rubriek waar hij de nieuwe kroonkurken opvolgt. 

 

Curriculum Vitae 

 https://farm1.staticflickr.com/959/41797430561_2b43927d1b_o.jpg

 

https://farm1.staticflickr.com/911/41797423131_1f745fdea5_o.jpg

 
< Vorige   Volgende >
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate