't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag244
mod_vvisit_counterGisteren192
mod_vvisit_counterDeze week1090
mod_vvisit_counterDeze maand3128
mod_vvisit_counterAlles775713
Home arrow Doelstellingen
Doelstellingen PDF Afdrukken E-mail

Vzw ’t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele enthousiaste Bruggelingen met als doel de studie en de historie van het brouwerijgebeuren te Brugge.

Vóór de eerste wereldoorlog waren er 31 brouwerijen in de Brugse binnenstad.

De vereniging stelt zich tot doel om daar één en ander over te verzamelen: foto’s, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers, gegevens over de Brugse cafés en over volksgebruiken in verband met herbergen en bier.

Toen de vereniging over de oude mouterijgebouwen van de mouterij-brouwerij ’t Hamerken kon beschikken, was dit de ideale plaats om er een museum in te richten. Dit museum heeft daar bestaan tot begin 2005, totdat het genoodzaakt was te verhuizen. De belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de “Estaminet  't Hamerken”,  gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan,  dat “Estaminet ’t Hamerken” wordt genoemd.

 
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate