't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag93
mod_vvisit_counterGisteren186
mod_vvisit_counterDeze week691
mod_vvisit_counterDeze maand3198
mod_vvisit_counterAlles770352
Home arrow Het Gulden Hamerken arrow Gulden Hamerken 2022
UITREIKING VAN “HET GULDEN HAMERKEN” aan emeritus professor Erik Aerts op 21 april 2022 PDF Afdrukken E-mail

https://live.staticflickr.com/65535/51980359197_9da262be6e_o.jpg

 

UITREIKING VAN “HET GULDEN HAMERKEN” aan emeritus professor Erik Aerts op 21 april 2022

Vzw ’t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele enthousiaste Bruggelingen met als doel de studie en de geschiedenis van het brouwerijgebeuren niet alleen te Brugge, maar ook in gans België.

Met dat doel verzamelt ‘t Hamerken objecten en documentatie en legt zij een bierbibliotheek aan in de Brugse Cultuurbibliotheek en heeft zij het brouwerij-archief van de vroegere brouwerij ’t  Hamerken (1872-1983) in het stadsarchief van Brugge gedeponeerd en geïnventariseerd.


“HET GULDEN HAMERKEN”
is een prijs die op initiatief  van de vzw ’t Hamerken om de twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het gebied van brouwerijgeschiedenis. Dit jaar gebeurt dit voor de twaalfde keer.  De Brugse schepen van Cultuur, Nico Blontrock, zal op 21 april de trofee van het Gulden Hamerken uitreiken aan emeritus professor Erik Aerts.


Erik Aerts heeft meerdere boeken en bijdragen geschreven over de geschiedenis van het bier. Zijn meesterwerk gaat over ‘Het Bier van Lier’. Maar hij schreef ook over het brouwproces in de middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, over de consumptie van alcohol, over drankvertier en volks plezier en zelfs over ‘Jezuïetenbier’.

Zijn originele en kritische benadering van de geschiedenis van onze ‘volksdrank’, gebaseerd op een grondige bronnenkennis,  weet hij op een rake manier te verwoorden.
Dit maakt Erik Aerts tot een waardige laureaat van het Gulden Hamerken.

 

 

https://live.staticflickr.com/65535/52028477518_fca6815e59_o.jpg

Klik op de foto voor een fotoreportage

 

 
< Vorige   Volgende >
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate