't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag46
mod_vvisit_counterGisteren182
mod_vvisit_counterDeze week228
mod_vvisit_counterDeze maand3253
mod_vvisit_counterAlles764962
Home arrow Het Gulden Hamerken
Het Gulden Hamerken PDF Afdrukken E-mail
Met hetzelfde enthousiasme en in dezelfde geest waarin de vzw ‘t Hamerken ontstaan is, ontstond de
tweejaarlijkse prijs “Het Gulden Hamerken”. Deze gouden trofee, wordt uitgereikt aan een persoon
die zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de brouwerijgeschiedenis. Daarbij benadrukt de prijs het bier-cultuur-historische karakter van de vzw ’t Hamerken.
Deze prijs is eveneens een steun en eerbetoon aan de nog actieve Belgische brouwerijen. Zij hebben
hun reputatie op nationaal en op wereldniveau te danken aan onze voorouders die koppig de traditionele bieren bleven voort brouwen.

http://www.thamerken.be/images/gh1998.jpg
1998 Jaak Rau
Maakte een studie over de Brugse Brouwerijen en publiceerde dit in zijn bekende boeken : “De Brugse Parochies”
 
http://www.thamerken.be/images/gh2000.jpg
2000 Kris Herteleer
De Dolle Brouwer uit Esen, die niet alleen een bijna verdwenen brouwerij terug opstartte, maar ook de verdwenen brouwerijen uit de West-Vlaanderen heeft geïnventariseerd, er de nodige documentatie heeft over verzameld en er een prachtige diareeksen maakte over de Westhoek en Brugge.
 
http://www.thamerken.be/images/gh2002.jpg
2002 Jean Martens
stichter van het Bocholter brouwerijmuseum, het grootste brouwerijmuseum in Europa. Dit museum heeft een enig collectie machines en brouwerijtoestellen, die op een aanschouwelijke manier de industriële evolutie volgen.
 
http://www.thamerken.be/images/stories/hamerken/uitreikinggh2004.jpg
Uitreiking Gulden Hamerken 2004 door Dhr. Paul Breyne, Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen
Op 31 maart 2004 werd de heer Frank Becuwe uitgekozen.
Hij is voorzitter van vzw Westhoek-Monumenten, Stichter van het Mout- en Brouwhuis DE SNOEK te Alveringem en heeft tal van publicaties over brouwerijleven op zijn naam staan.
 


In 2006 was het de vijfde uitreiking van het Gulden Hamerken aan Paul Daeleman door Dhr. Moenaert, burgemeestervan stad Brugge
Klik hier voor een fotoreportage....

 

http://www.thamerken.be/images/Hamerken2008.jpg
De laureaat 2008 is professor em. Raymond van Uytven.
In 2007 verscheen van hem het boek: “Geschiedenis van de dorst”.
Dit werk handelt niet enkel over bier, maar gaat over alle dranken, die in de Lage Landen werden geconsumeerd. Wie wat dronk en wanneer wordt rijkelijk aangetoond via verhelderende tabellen en overzichten. Uiteraard is er de goud-gele draad van het gerstenat, die het bier vanaf het begin van onze jaartelling over 20 dorstige eeuwen volgt tot op de dag van vandaag.
Details, klik hier...

 

http://www.thamerken.be/images/guldenhamerken2010.jpg
De laureaat 2010 is voorzitter "De Keteniers" Guido Vandermarliere.

De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de ‘hopcultuur’ in zijn brede betekenis.
Daarbij wordt zowel gewerkt rond:

  • Het verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften, foto’s en afbeeldingen.
  • Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen die met de hop te maken hebben.
  • Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk maken van deze zaken met het oog op het bewaren en het herinneren van deze hopcultuur.

Het woord 'ketenieren’ is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen ‘babbelen’ in de hopast. Lees meer ...
Klik hier voor de fotoreportage.

http://www.thamerken.be/images/guldenhamer2014.jpg
Laureaat 2014 : Prof. dr. Eric Van Schoonenberghe 
Chris van Schoonenberghe Door zijn passie en gedrevenheid in de wetenschap en geschiedenis van de alcoholische dranken is hij een terechte kandidaat voor Het Gulden Hamerken.

Eric Van Schoonenberghe promoveerde tot doctor in de wetenschappen (biochemie) aan de KU Leuven en studeerde er ook brouwerijtechnologie. Hij doceerde biochemie, algemene en industriële microbiologie aan het Hoger Technisch Instituut Sint-Lieven in Gent en was verantwoordelijk voor de afdeling Gistingsbedrijven. Hij werd hoogleraar en onderdirecteur van de Katholieke Industriële Hogeschool Sint-Lieven en later directeur van de dienst Voortgezette opleidingen van dezelfde school. Hij verrichte onderzoek naar de hygiëne in ambachtelijke voedingsbedrijven. Hij zette zich in voor het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, waarvan hij ere-voorzitter is. Hij publiceerde meerdere artikels over de geschiedenis van de gisting en het boek 'Jenever in de Lage Landen' geldt als het standaardwerk over jenever. Voor deze publicaties kreeg hij de Sarton-medaille van de Universiteit Gent en de Marcel Minnaertprijs in Rotterdam.

Bibliografie

 

  • 2012 Alcohol tijdens de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie.
  • 2012 Het verhaal van de stokerij Van Damme in Balegem. TIC-Tijdschrift voor Industriële cultuur. (120):32-41.
  • 1996 Jenever in de Lage Landen.

 

http://www.thamerken.be/images/guldenhamer2016.jpg

De laureaat 2016 is Wilfried Patroons

 

Plechtige uitreiking op 14 april 2016

De jury, bestaande uit de volledige Raad van Bestuur van ’t Hamerken, heeft Wilfried Patroons als laureaat 2016 voorgesteld.
In 1979 schreef  hij het boek BIER, het eerste boek in België dat alle  toenmalige brouwerijen en hun bieren vermeldt en dat een referentieboek werd op het gebied van het Belgische brouwwezen. 
Lees meer...


 
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate