't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag206
mod_vvisit_counterGisteren229
mod_vvisit_counterDeze week1134
mod_vvisit_counterDeze maand1617
mod_vvisit_counterAlles746105
Home arrow Nieuws arrow Laatste arrow Voorwoord Aigle Belgica door Henk Anseeuw
Voorwoord Aigle Belgica door Henk Anseeuw PDF Afdrukken E-mail

Enige tijd terug werden door de verkoop van brouwerij De Gouden Boom uit de Langestraat, de doelstellingen van vzw ’t Hamerken compleet overhoop gegooid. Voordien lag het accent nog hoofdzakelijk op het toegankelijk maken van de brouwerijsite en zijn museum, waarin het bierverleden van Brugge belicht werd. Sinds de verkoop is dit anders. De doelstellingen van vzw ’t Hamerken bestaan tegenwoordig uit: het preserveren van zoveel mogelijk artikelen, attributen, voorwerpen, … van ‘verdwenen’ Brugse brouwerijen, het exposeren van een deel van deze voorwerpen (thans in ‘Estaminet ’t Hamerken’, binnen de site van de succesvolle brouwerij de Halve Maan) en het organiseren van activiteiten voor onze leden en sympathisanten. Na vele vergaderingen is het duidelijk dat we het verleden van de Brugse brouwerijen en onze kennis daaromtrent, ook meer publiekelijk willen maken door de uitgave van artikels, boeken, … Zo verscheen van de hand van enkele bestuursleden o.a. reeds volgende publicaties: Bierverleden te Brugge. Degustieve wandeling langs biergetuigen, Van ’t Hamerken tot De Gouden Boom. De geschiedenis van een brouwerij in de Langestraat 45 en Er is leven in Brugge. 1856-2006: Van Halve Maan tot Brugse Zot.


Onmiddellijk bij het ontstaan van onze zustervereniging BAB, die zich meer toelegt op het huidig reilen en zeilen binnen de bierwereld, is bij ons de gedachte gekomen om samen te werken met deze ‘Brugse Autonome Bierproevers vzw’. De afkorting BAB is natuurlijk ook een knipoog naar de beroemde oude Brugse brouwerij uit de binnenstad. BAB en ’t Hamerken vullen elkaar op een perfecte manier aan en zijn zonder twijfel een verrijking voor onze toeristische Brugse bierstad.


In de toekomst willen wij met enige regelmaat iets publiceren omtrent deze grootse verdwenen brouwerij, ‘Grote Verenigde Brouwerijen Aigle Belgica’. Dankzij deze eerste publicatie, Ongecensureerd. Brouwerij Aigle Belgica. 400 jaren bedrijvigheid, maken wij een vroegere uitgave over en door brouwerij Aigle Belgica opnieuw toegankelijk voor het brede publiek.

 

http://farm4.static.flickr.com/3062/3079934964_66537ae4b5_o.jpg

 

 

http://farm4.static.flickr.com/3051/3079934970_fde4f1f69e_o.jpg

 

In 1953 werd namelijk een boekje uitgegeven om het 400-jarig bestaan van Aigle Belgica te vieren, alsook de 25 jaren van samenwerking tussen de brouwerijen ‘den Arend’ (Aigle) en Belgica uit Gent. Aan dit leuk boekje zijn ook enkele bedenkingen toegevoegd. Een belangrijke verdwenen brouwerij komt zo opnieuw tot leven.

 Henk Anseeuw
(vzw ’t Hamerken)

 
< Vorige   Volgende >
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Syndicate