't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Evenementen
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
't Hamerken Nostalgie
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag99
mod_vvisit_counterGisteren111
mod_vvisit_counterDeze week779
mod_vvisit_counterDeze maand4251
mod_vvisit_counterAlles646520
Home
De laatste nieuwtjes PDF Afdrukken E-mail
Beste vriend(in) en medelid van 't Hamerken,

Dat het geen gemakkelijke tijden zijn, hoef ik jullie niet te vertellen. Het is geleden van ons Fin de Saison 2019 dat wij samen waren. Toen hebben wij  Ierse ballades en pub-songs gezongen. Gelukkig waren wij in februari, samen met onze reus Jules, aanwezig op het BAB bierfestival dat nog net kon doorgaan.

Aangepast aan de huidige omstandigheden heeft ons bestuur in het najaar een bier-geschiedkundige-foto-zoektocht ingericht. Het was een groot succes dat bekroond werd met een prachtig prijzenpakket.  

Voor het komende  jaar 2021 heeft het bestuur heel wat ideeën. Het is afwachten van wat al dan niet zal mogelijk zijn. Het Corona beestje loopt immers nog rond! In ieder geval hoor je nog van ons.

Intussen blijven de brouwerij-historici naarstig aan het werk en wordt er verder gewerkt aan de uitbreiding van de bibliotheek. Je kan die altijd raadplegen op https://www.cultuurbibliotheek.be/ .  Je kan er zien welke boeken wij hebben en je kan die ook ontlenen.

Gezien het aantal activiteiten dat wij kunnen aanbieden ten zeerste beperkt is, hebben wij besloten om voor het jaar 2021 geen lidgeld te vragen. Wij  houden het lidgeld van diegenen die reeds spontaan betaald hebben tegoed voor 2022.

Wij wensen jullie nog een fijn einde jaar in jullie beperkte bubbel en in  gezelschap van een fijn en heerlijk kerstbier (dat is niet beperkt!). Wij hopen elkaar in 2021 terug te zien in goede gezondheid. Houd het Corona-vrij!

Namens het bestuur,

Paul Vanneste
 
Resultaten fotozoektocht 't Hamerken PDF Afdrukken E-mail
Beste leden en sympathisanten,

Bij deze kunnen we de resultaten van onze fotozoektocht geven.
Er waren heel wat antwoordformulieren en de scores waren behoorlijk hoog.
Onze historicus/corrector van dienst heeft de antwoordformulieren naar eer en geweten verbeterd en zelfs van wat extra uitleg voorzien.
 
In bijlage kunnen jullie volgende zaken terugvinden:
 
- scorelijst. De 15 best geplaatsten winnen een prijs. Op de laatste blz kan je wat meer uitleg omtrent de prijs vinden.
- overzicht met de juiste antwoorden, manier van puntenverdeling en wat feedback omtrent gemaakte opmerkingen.
 
Uitslag deelnemers en winnaars: UITSLAGDEELNEMERSENWINNAARS.pdf
Antwoorden fotozoektocht: antwoordenfotozoektocht.pdf

Alle winnaars krijgen de komende dagen nog een persoonlijke mail/telefoon van ons om af te spreken hoe ze hun prijs in hun bezit kunnen krijgen: zelf ophalen of thuisgeleverd. Op die manier kan iedereen in de komende donkere dagen toch een beetje genieten van zijn prijs.

Aan iedereen bedankt voor de deelname. Het leek ons een geslaagde formule.
 
Namens het Bestuur van vzw 't Hamerken.
 
Historische smaken en lichte bieren - een reportage PDF Afdrukken E-mail
https://farm8.staticflickr.com/7887/46880413861_7115c5229f_o.jpg
 
Casimir Elsen, laureaat van het 11de Gulden Hamerken PDF Afdrukken E-mail

Casimir Elsen, laureaat van het 11de Gulden Hamerken

 
 

De jury, bestaande uit de volledige Raad van Bestuur van ’t Hamerken, heeft Casimir Elsen als laureaat 2018 voorgesteld.

 

In 1994 is de toen 47 jarige Casimir op toevallige wijze in de bierwereld verzeild geraakt via de Limburgse Biervrienden. Hij werd  er al snel bestuurslid en werkte mee met de "Groep Bier" van de toenmalige OBP of Objectieve Bierproevers. In 1996 publiceerde hij een eerste artikel in het tijdschrift "Den Bierproever" en werd er redactielid en  later hoofdredacteur van.

 

Toen de OBP in 2002-2003 werd stopgezet en de biervereniging Zythos werd opgericht werd Casimir lid van de Raad van Bestuur van Zythos en in 2003 hoofdredacteur van hun tijdschrift "De Zytholoog".  Zythos is een confederatie van lokale verenigingen die actief zijn rond de Belgische biercultuur. "De Zytholoog" is het tijdschrift van deze vereniging dat de trends, het nieuws en de verhalen rond de Belgische biercultuur op de voet volgt.  De functie van hoofdredacteur oefende Casimir uit tot in 2005, waarna hij gewoon redactielid gebleven is tot op heden.  In die functie schrijft hij regelmatig artikels over de geschiedenis van de brouwerijwereld, vooral van de 20ste eeuw.  Hij behandelt zowel het bierverleden van nog actieve brouwerijen die in "De Zytholoog" beschreven worden als van verdwenen brouwerijen.  Onder de vaste rubriek met als titel "Een vleugje nostalgie" ontstond een ganse reeks over brouwerijen, die soms al tientallen jaren geleden gestopt waren met brouwen, maar waarvan de gebouwen nog steeds aanwezig zijn in het straatbeeld.  Deze  reeks is inmiddels aan haar 44ste aflevering.

 

Sinds 1995 is Casimir ook lid van de Gambrinusclub van België, de vereniging van  verzamelaars van bier- en brouwerijattributen (vooral etiketten, speelkaarten en kroonkurken).  In hun tijdschrift "Gambrinusmagazine" heeft hij een vaste rubriek waar hij de nieuwe kroonkurken opvolgt. 

 

Curriculum Vitae 

 https://farm1.staticflickr.com/959/41797430561_2b43927d1b_o.jpg

 

https://farm1.staticflickr.com/911/41797423131_1f745fdea5_o.jpg

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 5 - 8 van 62
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Het Weer in Brugge
Brugge
---
Brugge °C
Wie is Online
Syndicate