't Hamerken vzw
Hoofdmenu
Home
Jaarprogramma
Evenementen
Historie
Doelstellingen
Nieuws
Fotogalerij
Het Gulden Hamerken
Brugse Brouwerijgeschiedenis
Publicaties
't Hamerken Nostalgie
Links
Zoeken
Het Oude Museum

     

Laatste Nieuws
Administrator
Teller
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag11
mod_vvisit_counterGisteren111
mod_vvisit_counterDeze week940
mod_vvisit_counterDeze maand3165
mod_vvisit_counterAlles650231
Home
Foto's uitstap bestuur naar Poperinge en omstreken - 19 Aug 2008 PDF Afdrukken E-mail

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20002.jpg

 

Hopmuseum met hopkenner Guido Vandermarliere

 

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20010.jpg

 


 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20013.jpg

 

Brouwerij St.Bernardus

 

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20020.jpg

 

't Hommelhof in Watou met chef Stefaan Couttenye.

 

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20021.jpg

 

Bezoek hopveld


http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20024.jpg

Wally's Farm


 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20029.jpg

 

Talbot House

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20030.jpg

 

Talbot House

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20034.jpg

 

Oorlogskerkhof Lijssenthoek

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20043.jpg

 

La Ferme-Brasserie Beck , Bailleul. Wij drinken een pintje met de brouwer Denis Beck.

 

http://www.thamerken.be/images/uitstappoperinge08/2008%20047.jpg

 

Nog een laatste pint in 't Blauwershof in Godewaersvelde,


De uitstap was gewoon prachtig !
Het bestuur.

 
Uitreiking van het Gulden Hamerken 2008 aan Professor em. Raymond van Uytven PDF Afdrukken E-mail

Juist 20 jaar geleden namen enkele Bruggelingen het initiatief om een vzw op te richten met als doel een studiegenootschap te vormen om vooral het Brugse brouwerijverleden te bestuderen. Zo ontstond in 1988 “’t Hamerken, vzw voor brouwerijgeschiedenis”.

De vereniging stelde zich tot doel om een en ander te verzamelen over het Brugs Brouwerijverleden: foto’s, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers, gegevens over de Brugse cafés en over volksgebruiken in verband met herbergen en bier.
Verder zet vzw ’t Hamerken zich in voor het behoud van de nog zichtbare sporen in het Brugs bouwkundig erfgoed van de vroegere brouwerijen.

Een der belangrijkste activiteiten is de uitreiking van het “Gulden Hamerken”. Om de twee jaar wordt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de brouwerijgeschiedenis het “Gulden Hamerken” uitgereikt.
Dit jaar gebeurt dit voor de 6e keer.

De laureaat 2008 is professor em. Raymond van Uytven.
Verleden jaar verscheen van hem het boek: “Geschiedenis van de dorst”.
Dit werk handelt niet enkel over bier, maar gaat over alle dranken, die in de Lage Landen werden geconsumeerd. Wie wat dronk en wanneer wordt rijkelijk aangetoond via verhelderende tabellen en overzichten. Uiteraard is er de goud-gele draad van het gerstenat, die het bier vanaf het begin van onze jaartelling over 20 dorstige eeuwen volgt tot op de dag van vandaag.

De grondigheid waarmee de biergeschiedenis in dit werk wetenschappelijk benaderd wordt, maakt professor Raymond van Uytven tot laureaat “Gulden Hamerken 2008
De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/gh20082.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Laudatio werd uitgesproken door Professor Erik Aerts


Over de spreker Professor Erik Aerts:

Katholieke Universiteit Leuven Subfaculteit Geschiedenis
Voorzitter Onderzoekseenheid Nieuwe Tijd
Geboren te Lier in 1955

Professor Erik Aerts is oud-student van Professor Emeritus Raymond Van Uytven, de laureaat van het Gulden Hamerken.
In die hoedanigheid is hij de uitgelezen persoon om de laudatio uit te spreken en zijn oude meester in het zonnetje te zetten.

De geschiedenis van het bier is voor Professor Aerts geen onbekende.
Hij schreef bijdragen over het bier van Lier en bier in Brabant, over Aalsterse hop, over drankvertier en volksplezier in Brabant en Lier. Enkele jaren terug gaf hij een boeiende spreekbeurt over de geschiedenis van het bier voor de leden van ’t Hamerken.

Met de doctoraatsthesis : “Bier, brouwers en brouwerijen in Lier. 1400-1800. Institutionele, sociale en economische aspecten van een stedelijke industrie tijdens de late middeleeuwen en de nieuwe tijd” promoveerde Eric Aerts aan de Leuvense Universiteit met de grootste onderscheiding.

Zich baserend op de publicaties van zowel amateur heemkundigen als academisch gevormde historici en op de pioniersstudies van Professor Raymond van Uytven werkte Professor Erik Aerts de studie van de Lierse brouwerijen uit in de diepte. Hij schetst met zijn doctoraatswerk een totaalbeeld van de Lierse biergeschiedenis over een periode van vierhonderd jaar en plaatst die in hun tijdsgeest.
Het zal de Bruggelingen verwonderen dat de Lierse brouwers in het begin van de 18e eeuw grote hoeveelheden Caves, het paradepaardje onder de Lierse bieren, exporteerden naar Brugge
De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/gh2008.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Het Gulden Hamerken 2008
Professor Em. Raymond van Uytven, auteur van “De Geschiedenis van de Dorst” e.a.


Raymond van Uytven is professor em. geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen (UFSIA) en aan de K.U.Leuven. Hij verzorgde gastcolleges aan diverse binnen- en buitenlandse universiteiten. Hij is voorzitter van de Nederlands-Belgische stichting ‘De Brabantse Stad’.
Hij is houder van de Francqui Prijs, uitgereikt door de Belgische universiteiten.

Raymond van Uytven publiceerde meerdere succesvolle standaardwerken over de
middeleeuwen. Daarbij vergeet hij nooit de drank als basisbehoefte van de mens. Vooral wijn en bier, maar ook andere dranken komen steeds aan bod in zijn werken. Zijn studies beperken zich niet tot de lage landen, maar strekken zich uit tot het Rijnland en tot gans Europa.

Op het gebied van brouwerijgeschiedenis is hij een pionier. Het onderwerp bier en brouwerijen waren graag gelezen publicaties van amateur heemkundigen en historici.
Professor van Uytven ging er dieper op in en gaf er een wetenschappelijke dimensie aan.
Zijn aanpak toont aan dat de studie van bier niet alleen een aangenaam onderwerp is dat sterk tot de verbeelding spreekt, maar dat het ook wetenschappelijk kan bekeken worden in zijn sociaal-economische en cultuur-historische context.

Raymond van Uytven ontvangt het “Gulden Hamerken 2008” voor zijn recentste meesterwerk: “GESCHIEDENIS VAN DE DORST” (Davidsfonds 2007).

In dit werk verdiept Professor van Uytven zich in literaire en ambtelijke teksten over dranken en vooral over bier. Het werk dat aangenaam leest, is verlucht met enkele mooie afbeeldingen en aangevuld met leuke wetenswaardigheden. De tekst wordt wetenschappelijk gestaafd met tientallen tabellen. De concurrentiestrijd tussen de verschillende dranken is leidraad. De mens - zo stelt Plinius de Oudere al in de eerste eeuw - is het enige wezen dat drinkt ook als het geen dorst heeft. Water, wijn, bier, brandewijn, jenever, pils, frisdrank en de exotische indringers chocolade, koffie en thee: door de geschiedenis heen hebben alle mogelijke dranken elkaar bestreden om de gunst van de `drinker'. Dit boek dompelt de lezer onder in het drankverbruik van de Lage Landen, vanaf het begin van onze tijdrekening tot nu, van honingmee tot ijsthee. De verschillen in plaatselijk drankgebruik wordt per streek beschreven “Geschiedenis van de dorst” is bovendien een cultuurgeschiedenis met een unieke kijk op het dagelijkse leven van onze voorouders, hun materiele welstand en manier van denken. Een standaardwerk waarvan iedereen kan genieten.

Kort samengevat: de grondigheid waarmee de biergeschiedenis in dit werk wetenschappelijk benaderd wordt, maakt Professor Raymond van Uytven tot laureaat “Gulden Hamerken 2008
De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/gh20083.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Uitreiking van Het Gulden Hamerken 2006 door de heer Patrick Moenaert, Burgemeester van Stad Brugge

Burgemeester van Stad Brugge Patrick Moenaert
Stadhuis, Burg 12, 8000 Brugge

Website: www.patrickmoenaert.be

Zijn politieke loopbaan begon in 1979 als kabinetssecretaris bij minister Daniël Coens en in 1982 werd hij gemeenteraadslid in Brugge.
In 1988 werd hij voorzitter van het OCMW en in 1995 werd hij verkozen tot burgemeester van Brugge.
In zijn vrije tijd is hij vooral met muziek bezig. Doorheen de jaren heeft hij een aanzienlijke collectie elpees en cd’s verzameld die verschillende genres omvat. Maar zijn voorkeur gaat uit naar een portie stevige rock.
Ook een glas goede wijn kan hem bekoren. Zijn voorkeur gaat uit naar rode Chateauneuf-du- Pape of Gigondas, maar ook steeds vaker Pays-d’Oc’s, waar sterk aan gewerkt wordt.
Daarnaast is hij nu de Spaanse wijnen aan het leren kennen, ook zeker de moeite waard.
Hij neemt zelden een blad voor de mond. Communicatie op geregelde tijdstippen en "zeggen waar het op staat" zijn voor hem heel belangrijk. Hij staat er ook op dat er objectief beleid wordt gevoerd.
Van vzw ’t HAMERKEN kent hij tot op vandaag alles.
De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/gh20084.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

 


Ludieke animatie door Prof. Arnoldus Goedbier van het Nationaal Instituut voor de Mythologie van het Bier


Wie is Prof. Arnoldus Goedbier ?

Professor Arnoldus Goedbier heeft in zijn carrière sedert het jaar van het bier (1986) al heel wat biertjes doorzwommen. Hij werd de perfecte animator in alles wat met drank en gastronomie te maken heeft. Hij zorgt telkens voor nieuw leven in de Brouwerij.
De professor animeert en serveert culinaire wetenschap met een knipoog.

Website : www.goedbier.be

De professor brengt grappige visuele en auditieve interventies tussen het publiek.
Hij kiest uit zijn arsenaal van leuke tussenkomsten de gepaste acts op het gepaste moment om het aanwezige publiek te entertainen.

 


 
De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/gh2008groep.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


http://www.thamerken.be/images/img021k.jpg
 
http://www.thamerken.be/images/img022k.jpg

Hierboven de persknipsels in verband met Het Gulden Hamerken 2008.
Klik op de foto's voor een hogere, leesbare resolutie.

Voor een fotoreportage van deze happening: Klik hier...

De persmap van het evenement (in pdf-formaat ) kan hier De afbeelding “http://www.thamerken.be/images/M_images/pdf_button.png” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat. gedownload worden.
 
vzw 't Hamerken zet bouwplannen voormalige mouterij 't Hamerken onder vuur PDF Afdrukken E-mail
De afbeelding “http://farm4.static.flickr.com/3224/2384150481_19f905bd39_o.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

 
De afbeelding “http://farm3.static.flickr.com/2213/2384149685_029ebc503c_o.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.
 
De afbeelding “http://farm3.static.flickr.com/2259/2384149681_e42252e412_o.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

 

De afbeelding “http://farm3.static.flickr.com/2103/2384149677_94c6749b9e_o.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Ziehier een overzicht van de persartikels over het bouwproject van het museum.
Klik op de foto's voor leesbare hoge resolutie.
 
Hoog brouwersbezoek aan Estaminet 't Hamerken en 't Brugs Beertje op 17-03-2008 PDF Afdrukken E-mail

http://www.thamerken.be/images/lavieilleforge01.jpg 

http://www.thamerken.be/images/lavieilleforge02.jpg

Johan Brandt (Brij Regenboog), Pol en Tine Ghekiere (La vieille Forge, 2e grootste brouwerij van Houffalize) en Paul Vanneste

 
<< Begin < Vorige 11 12 13 14 15 16 Volgende > Einde >>

Resultaten 53 - 56 van 62
Populair
De Gazette
http://www.thamerken.be/images/degazette.jpg
Publicaties en boeken
http://www.thamerken.be/images/Boekwinkel200px.jpg
Nieuwsflash

Brugse mouterij beschermd.

22/12/06 De Vlaamse minister van Monumentenzorg Dirk Van Mechelen (VLD) heeft de voormalige mouterij 't Hamerken in Brugge beschermd als waardevol industrieel erfgoed.
Het stadsbestuur van Brugge en de Dienst Monumentenzorg hadden voor die bescherming gepleit (DS 23 februari).

De mouterij dateert uit 1903, ze is een van de laatste goed bewaarde restanten van de Vlaamse biernijverheid. Alle oorspronkelijke werktuigen staan er nog, al is de inboedel van het museum grotendeels verhuisd naar Estaminet 't Hamerken, gevestigd in Brugse brouwerij 't Hamerken op het Walplein. Palm wilde het gebouw volledig laten ontruimen. Dit is nu ongedaan gemaakt door Van Mechelen die een volledige bescherming heeft goedgekeurd.

De mouterij maakt deel uit van een groot brouwerijcomplex aan het Verbrand Nieuwland, dat vermoedelijk gesloopt wordt voor appartementen.

 
Het Weer in Brugge
Brugge
---
Brugge °C
Wie is Online
Syndicate